+ search

Econometrie en Operationele Research

Degree type
BSc
Language of education
Dutch
Duration
36 months
Tuition fee EU/EEA
Please enquire
Tuition fee Non EU/EEA
Please enquire
Education type
Fulltime
Start of program
Please enquire
Application deadline
Please enquire
Accreditations
Netherlands Government
Type of institution
Research University
City
Tilburg

Program description

Econometrie & Operationele Research richt zich op de toepassing van allerlei wiskundige en statistische methoden en technieken binnen de economie. Economische verbanden worden 'vertaald' in modellen.

Econometrie is de studie die economische problemen met behulp van wiskundige en statistische technieken benadert. Het eerste deel van het woord geeft aan dat econometrie iets te maken heeft met economie. Het tweede deel (metrie) betekent letterlijk meten. Een econometrist meet als het ware de economie. Zoals een architect eerst een gebouw op schaal ontwerpt, zo probeert een econometrist economische verschijnselen te beschrijven, te analyseren en te voorspellen met behulp van modellen. Zo'n economisch model bestaat uit een stelsel van wiskundige vergelijkingen. Elke vergelijking geeft een vereenvoudigde beschrijving van het verband tussen diverse economische grootheden. Zo wordt duidelijk hoe die economische grootheden elkaar beïnvloeden.

Wat is bijzonder aan Econometrie & Operationele Research?
Econometrie & Operationele Research richt zich op het ontwikkelen van wiskundige modellen voor een (vaak) realistisch economisch of managementprobleem. Daarnaast houden econometristen zich bezig met het toetsen van deze modellen aan de werkelijkheid. Het gaat dus om het vangen van de economische realiteit in een wiskundig model. Wanneer dit lukt, kun je op basis van dit model voorspellingen doen over toekomstige ontwikkelingen.

Meest Gestelde Vragen over Econometrie & Operationele Research
Welke wiskunde heb je nodig om aan de opleiding te beginnen?

- Heb je het profiel N&T, dan kun je zonder problemen aan de studie beginnen. Maar met het profiel N&G, E&M of C&M kun je ook worden toegelaten, mits je wiskunde B hebt gevolgd.

Is Econometrie & Operationele Research een moeilijke studie?

- Door de combinatie van Wiskunde en Economie wordt de opleiding vaak als moeilijk gezien. Wanneer je beide vakken op het vwo leuk vindt en je redelijke cijfers voor Wiskunde haalt, is de opleiding prima te doen.

Kiezen veel mensen Econometrie & Operationele Research?

- Jaarlijks beginnen in Tilburg zo'n negentig studenten aan een studie Econometrie & Operationele Research. Het totaal aantal studenten dat de studie volgt is ongeveer tweehonderd. Dat betekent dat je in overzichtelijke groepen terechtkomt. In het eerste jaar is er een intensieve begeleiding en leren de studenten elkaar goed kennen, ook omdat je veel met elkaar samenwerkt. Vanaf het tweede jaar is de begeleiding nog altijd intensief, maar iets minder.

Welke toekomstperspectieven heb je na de opleiding Econometrie & Operationele Research?

- De toekomstperspectieven zijn ronduit goed te noemen. Afgestudeerde econometristen vinden snel een goede baan. Hierbij kun je denken aan een functie in het bedrijfsleven (logistiek, planning, beleggen), bij adviesbureaus in de automatisering, het hoger onderwijs, het verzekeringswezen en bij accountantskantoren.

Admission requirements

Please enquire

More information about Bachelor Admission

Facebook

Share your thoughts on
studying abroad.

Join the study in the Netherlands facebook community!

Facebook

Share your thoughts on
studying abroad.

Join the study in the Netherlands facebook community!

We use non-commercial cookies only. More information. Close this message.×